Problem SNMP polling on Omnivista NMS

Post Reply
wolverineZena
Member
Posts: 2
Joined: 06 Feb 2013 03:52
Location: Genova - Italia

Problem SNMP polling on Omnivista NMS

Post by wolverineZena » 06 Feb 2013 04:29

Hi,
I ha ve a "SNMP polling problem" on Omnivista 2500 NMS.
Every 4/5 minutes Omnivista generates these two notifications about many different switches (different Model and different firmware version):
- alaOvSwitchDown Switch has STOPPED responding to OmniVista: Couldn't send SNMP message (Timeout or Authentication Problem).
- alaOvSwitchUp Switch has resumed responding to OmniVista.

This continuos UP & DOWN of switches doesn't allow me to monitot the real status of my network (over 200 devices recorded in Omnivista).
Devices aren't really DOWN, in fact if I didn't wait the notification "alaOvSwitchUp", but manually polling the node, it become UP again!
Can someone help me?

Thanks

Andrea

a3093
Member
Posts: 3
Joined: 16 Mar 2012 07:10

Re: Problem SNMP polling on Omnivista NMS

Post by a3093 » 22 Aug 2013 09:30

hello Andrea,

could you fix it? I have the same problem.

thanks

strelok
Member
Posts: 69
Joined: 27 Nov 2013 03:04

Re: Problem SNMP polling on Omnivista NMS

Post by strelok » 16 Dec 2013 02:41

Hello, guys.

I have the same problem on Omnivista 2500, ver.3.5.6
Did anybody find root cause of problem ?

I captured trace from Omnivista side, but did not find not responded requests (
I am still trying to find problem.

Alex.

virat07ec
Member
Posts: 10
Joined: 16 Jul 2013 15:47

Re: Problem SNMP polling on Omnivista NMS

Post by virat07ec » 29 Sep 2014 03:26

Hi,

Could you try increasing the SNMP timeout values and check for the issue?

strelok
Member
Posts: 69
Joined: 27 Nov 2013 03:04

Re: Problem SNMP polling on Omnivista NMS

Post by strelok » 30 Sep 2014 00:49

Hello virat07ec.

I solved this problem by disabling polling. (you can find button for enabling/disabling on the top of panel).

Mi0
Member
Posts: 4
Joined: 24 Aug 2012 03:53
Location: Zurich/Bratislava

Re: Problem SNMP polling on Omnivista NMS

Post by Mi0 » 18 Nov 2014 02:05

Hi,

what's the reason to receiving such message, server is slow, incorrect setting or simple bug? I have the same problem, but I'm not sure if I disable polling, it will definitly solved my problem.

Thanks

strelok
Member
Posts: 69
Joined: 27 Nov 2013 03:04

Re: Problem SNMP polling on Omnivista NMS

Post by strelok » 18 Nov 2014 02:20

Hi,

I think it could be follwoing reasons:

1. Slow server
2. Too big amount requests (polling).

After I increased perfomance of our OmniVista server problem was still exist.
I just disabled polling and problem has gone.

But I belive that problem can be solved by dicreasing polling interval.
So, I will try today/tommorow and let you know about result, if you interesting.

MarkusOS
Member
Posts: 1
Joined: 16 Jan 2015 02:56
Location: Germany

Re: Problem SNMP polling on Omnivista NMS

Post by MarkusOS » 16 Jan 2015 03:12

Hi guys,

i guess you run in an old Problem.
Please check your time Settings.
The Problem appears when the time on the omnivista Server is different to Switch time.
The best solution is to use ntp Server. But check time after aos update. In a few cases some Switches are in the future after aos update!

hope it helps

regards
Markus

strelok
Member
Posts: 69
Joined: 27 Nov 2013 03:04

Re: Problem SNMP polling on Omnivista NMS

Post by strelok » 06 Mar 2019 06:28

Hi guys,

We have again problem with snmp polling.

A lot of messages in Notifications:

- alaOvSwitchDown Switch has STOPPED responding to OmniVista: Couldn't send SNMP message (Timeout or Authentication Problem).
- alaOvSwitchUp Switch has resumed responding to OmniVista.

We noted that problem starts when enabled Polling functions on OmniVista server. As result all resources of server (vitual machine) CPU and memory are consumed by Java process. 100% CPU utilization. We added 2 then 4 then 6 cores for this server but all resources were consumed without remainder.

So, the main problem is java process (generated by OmniVista) consume all resources. As result server can't work properly and didn't catch (handle) snmp responeses from swithces.

So, may be somebody faced the same behavior ?

Post Reply

Return to “OmniVista 2500 v3.5”