DHCP Issue on OS 6900-X20 Switch

Post Reply
yasirsattar06
Member
Posts: 24
Joined: 03 Jun 2016 15:04

DHCP Issue on OS 6900-X20 Switch

Post by yasirsattar06 » 31 Jan 2017 04:38

Dear's,

In my Network, I want to use 6900 Switch as DHCP Server. I have three different VLANs (Voice, Data, Wireless) and Subnets (192.168.10.0, 192.168.20.0, 192.168.30.0). 192.168.30.0/24 is for Wireless devices like Access Points.
I have configured DHCP Server with the following configuration.

server-identifier alcatel-lucent.com;
subnet 192.168.10.0 netmask 255.255.255.0
{
dynamic-dhcp range 192.168.10.1 192.168.10.99
{
option subnet-mask 255.255.255.0;
option routers 192.168.10.254;
option domain-name-servers 10.1.1.35;
option domain-name-servers 86.51.34.17;
option domain-name-servers 86.51.35.18;
option dhcp-lease-time 1000;
}
}
subnet 192.168.20.0 netmask 255.255.255.0
{
dynamic-dhcp range 192.168.20.1 192.168.20.99
{
option subnet-mask 255.255.255.0;
option routers 192.168.20.254;
option domain-name-servers 10.1.1.35;
option domain-name-servers 86.51.34.17;
option domain-name-servers 86.51.35.18;
option dhcp-lease-time 1000;
}
}
subnet 192.168.30.0 netmask 255.255.255.0
{
dynamic-dhcp range 192.168.30.1 192.168.30.99
{
option subnet-mask 255.255.255.0;
option routers 192.168.30.254;
option domain-name-servers 10.1.1.35;
option domain-name-servers 86.51.34.17;
option domain-name-servers 86.51.35.18;
option dhcp-lease-time 1000;
}
}

Access Points are connected on Edge Switches. How Access Points will be register in WLAN Controller?
Do we need to define "option dhcp-tftp-server 192.168.30.150;" in DHCP Pool for 192.168.30.0 subnet?

Regards,
Yasir

silvio
Alcatel Unleashed Certified Guru
Alcatel Unleashed Certified Guru
Posts: 1033
Joined: 01 Jul 2008 10:51
Location: Germany

Re: DHCP Issue on OS 6900-X20 Switch

Post by silvio » 31 Jan 2017 16:58

you need option 43 and 60:

Code: Select all

option vendor-specific x.x.x.x;
 option 60 ArubaAP;
regards
Silvio

yasirsattar06
Member
Posts: 24
Joined: 03 Jun 2016 15:04

Re: DHCP Issue on OS 6900-X20 Switch

Post by yasirsattar06 » 01 Feb 2017 01:41

Dear Silvio,

Thank You Sir for your prompt response.

In Network Config Guide of R8, This is asked to mention Vendor Specific Information in Hexadecimal. As Following
vendor-specific option vendorspecific vspInfo; hexadecima, l_text

Will option vendorspecific x.x.x.x (This is WLAN Controller Management VLAN IP) work?

Second thing is, We have to define both option 43 and 60 in DHCP Pool? Like

subnet 192.168.30.0 netmask 255.255.255.0
{
dynamic-dhcp range 192.168.30.1 192.168.30.99
{
option subnet-mask 255.255.255.0;
option routers 192.168.30.254;
option domain-name-servers 10.1.1.35;
option domain-name-servers 86.51.34.17;
option domain-name-servers 86.51.35.18;
option vendorspecific 192.168.30.150;
option 43 ArubaAP;
option 60 ArubaAP;
option dhcp-lease-time 1000;
}
}

Is this configuration correct?

Kind Regards,
Yasir Sattar

silvio
Alcatel Unleashed Certified Guru
Alcatel Unleashed Certified Guru
Posts: 1033
Joined: 01 Jul 2008 10:51
Location: Germany

Re: DHCP Issue on OS 6900-X20 Switch

Post by silvio » 01 Feb 2017 15:59

Hi,
option 43 is same as vendorspecific - Ip of controller. One is enough. But I have always used 43.
60 is correct.
regards
Silvio

yasirsattar06
Member
Posts: 24
Joined: 03 Jun 2016 15:04

Re: DHCP Issue on OS 6900-X20 Switch

Post by yasirsattar06 » 02 Feb 2017 01:47

Dear Silvio,

Got it. Thank You for your prompt response.

I will check and will let you know.

Kind Regards,
Yasir

Post Reply

Return to “OmniSwitch 6900”